maanantai 19. joulukuuta 2011

D-vitamiinia kansalle!

Tuli tänään tyttöjen kanssa puheeksi irkissä, miten kauan kesällä pitää olla auringossa, että saa tarpeeksi D-viamiinia. Yleinen suositus taitaa olla 15 minuuttia päivässä kädet ja kasvot paljaina, mutta toisaalta minä olen lukenut useammastakin lähteestä, että yleiset D-vitamiinisuositukset olisi liian vähän. Ja eri maatkin suosittelevat eri määriä. Suomessa ainakin suositellaan liian pientä päiväannosta. Ja todella monella Suomalaisella on itse asiassa D-vitamiinin puutostila.

Sekä minun trainerini että Jaakko Halmetoja itse asiassa suosittelevat D-vitamiinin napsimista ympäri vuoden, mutta ainakin sitä pitäisi tehdä pimeään aikaan eli aina, kun ei ole kesä  - eli Suomessa 9kk vuodesta.

Paras ja luonnollisin tapa saada D-vitskua on toki hengata auringossa. Auringon säteilystä D-vitamiinin tuottamista aiheuttaa nimenomaan UVB-säteily. Samainen säteily on se, joka aiheuttaa rusketusta ja palamista. UVA-säteilyn "rusketus" katoaa 2 tunnissa, kun taas UVB saa aikaan melaniinin tuotantoa. Ikkunat blokkaavat UVB-säteitä hyvinkin tehokkaasti, joten jos hengaat suurimman osan kesästä sisätiloissa, kannattaa D-vitamiinia syödä ympäri vuoden. D-vitamiinin puutos on muutenkin urbaani ongelma, koska saasteetkin haittaavat prosessia. Helppoa olla maajussi.

Kuva täältä


Lisätietoa D-vitamiinista ja auringosta voi lueskella D-vitaminiwikistä (kyllä, sellainenkin näemmä on). Sieltä tuo kuvakin on. Valitettavasti wiki oli jenkki-wiki, niin ei ole tilastoa Helsingistä.

Webissä on myös laskureita, joihin voi nakuttaa sijaintinsa, sään ja muuta infoa, ja laskuri pulauttaa, kuinka kauan olisi hyvä palvoa arskaa. Täällä on esimerkiksi yksi.

Aurinkoisia talvipäiviä (joopajoo)!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti