torstai 11. lokakuuta 2018

Kun Supersuunnistaja Ultra Trail Tour Finlandin juoksi

Se on varmaan käynyt selväksi, että Supersuunnistajalla oli tänä kesänä missiona hankkia eräs harmaa liivi. Ja tulihan se poika kotiin. Nyt isäntä saa kertoa itse, kuinka ihanaa ja ratkiriemukasta jokainen hetki tällä taipaleella olikaan.

Karhunkierroksen startti 25.5.2018

Oliko UTTF kiva kokemus?

No joo.

Mistä sait idean osallistua UTTF:lle?

Kyllä se on ollut mielessä jo siitä asti, kun UTTF perustettiin 2016.


Karhunkierroksen menomatkalla Savilammella 

Mikä kolmesta kisasta oli hienoin maisemiltaan?

Varmaan Ylläs-Hetta. Siellä on kuitenkin avotuntureita merkittävä osa matkasta.

Entä minkä reitin koit rankimmaksi?

Varmaan tähänkin pitää vastata Ylläs-Hetta, koska siellä on paljon pitkiä nousuja. Muissa kisoissa nousut ovat jyrkempiä, mutta ne ovat myös lyhyempiä.

Karhunkierroksella. Kuva: Onevision

Mihin kisaan olet tyytyväisin?

Ehkä sekin on Ylläs-Hetta, koska siellä toteutin parhaiten suunnitelmani. Vaikka viimeiset 5 km menivät vähän plörinäksi. Paras suoritus oli ehkä Karhunkierroksella.

Käydään sitten kisa kisalta läpi. Mikä oli taktiikkasi Karhunkierroksella (160 km), ja miten sujui?

Taktiikka oli edetä rauhallisesti omalla vauhdilla ja juosta mahdollisimman pitkään. Toiveena oli jaksaa juosta Kitkaniemen ylitykseen asti paluumatkalla. Ja kyllä minä sinne juoksinkin. Mutta 30 km ennen maalia meni enimmäkseen kävellen. Aikani oli 25 tuntia ja 35 minuuttia ja olin yhdeksäs.

Ylläs-Hetan ensimmäisen huollon jälkeen 13.7.2018

Sitten se ihanan kamala Ylläs-Hetta (134 km). Siitä teimme toki kesällä syväluotaavan analyysin, mutta kerropa, onko kisa edelleen mielestäsi ihan perseestä ja miksi?

Reitti on edelleen aika huonokulkuinen ja sisältää paljon tiejuoksua. Ja ajankohta on keskellä kesää, kun on yleensä turhan kuuma.

Miten kisa meni?

Muuten ihan suunnitelmien mukaan paitsi viimeisen 5 km osalta. Ei ollut tarkoitus vetää ihan täysiä, vaan jätin voimia myös lomareissulle. Aikaa kului hiukan yli 22 tuntia ja sillä irtosi 20. sija.



Urheilun riemua Ylläs-Hetan maaliviivalla 14.7.2018.

Ja viimeisenä Vaarojen ultra (130 km). Millainen kisa oli?

Kisana Vaarat sopii minulle parhaiten: oli viileää ja pimeää. Maastokin sopii suunnistajalle parhaiten näistä kolmesta kisasta.

Lopputulos selvisi jo viime postauksessa, mutta kerro nyt, miten meni.

Ensimmäinen kierros meni suunnitelmien mukaan. Toisen kierroksen aikana ei valitettavasti imeytynyt neste eikä energia. Homma meni sitten väkisinkävelyksi, kun piti varmistaa maaliinpääsy. Aika yksinäistä puuhaa se oli: ensimmäisten 15 km jälkeen liikuin käytännössä yksin. Aikaa kului jopa 25 tuntia ja 17 minuuttia. Sijoitukseni oli 21.

Vaarojen ultran huollossa klo 6 aamulla 65 km jälkeen 6.10.2018

Kannattiko osallistua?


No joo, varmasti kannatti. Mutta onhan tour sinänsä vähän hankala, että yksittäiset kisat pitää vetää varman päälle, jotta voi varmistaa koko tourin läpipääsyn. Ei voi lähteä tekemään maksimisuoritusta. Ja koko kesä menee vain kisoihin kevennellessä ja niistä palautuessa. Ei ehdi harrastaa juuri muuta.

Voiko tästä päätellä, että tämä oli kertaluontoinen kokemus?

Joo, oli. Saatan juosta jonkun yksittäisen kisan uudestaan. Kisoja on maailma pullollaan, niin turha käyttää toista kesää tällaiseen projektiin.

Pedikyyrin tarpeessa?

Mikä on paras muisto UTTF:lä?

Ehkä Ylläs-Hetan yö, kun sain vähäksi aikaa seuraa kuukkelista.

Mitä antaisit vinkiksi ihmiselle, joka harkitsee UTTF:lle osallistumista?

Muista juosta omilla vauhdeilla. Kisat ovat pitkiä. Suurin osa jotka keskeyttävät, keskeyttävät siksi, koska ovat lähteneet liian kovaa liikkeelle.

Mies ja himoittu liivi.

Nyt on UTMB-pisteet kasassa. Joko tekee mieli osallistua arvontaan?

Joo, kyllä mä varmaan osallistun, mutta toivon, etten voita vielä ensi vuonna. Silloin saan tupla-arvan vuodelle 2020 ja voin juosta ensi vuonna jotain lyhyempiä kisoja.

Kiitos taas kerran sisällöntuotannosta,kultaseni!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti