perjantai 1. helmikuuta 2013

Triathlontreeniä

Tosiaan maanantaina opin vähän uutta ja kertasin paljon vanhaa, kun kävin kuuntelemassa Helsinki Triathlonin luentoa treenaamisesta.

Juha Heikkinen, jolla on oma blogikin, piti luennon, ja seuran puheenjohtaja kommentoi joka väliin. Ensin "Jupis" hankki itselleen luottamusta kertomalla, mitä hän on saanut aikaiseksi uinnin, pyöräilyn ja juoksun jalon kolminaisuuden alalla. Ironmanin hän oli vetäissyt alle 11 tuntiin ja puolikkaankin noin neljään ja puoleen tuntiin. Melkoinen mies siis. Ehkä johtuen tästä taipumuksestaan kipitellä pidempiä matkoja hän perusoletti kaikkien haluavan tehdä juuri niitä, ja keskittyi siksi puhumaan enemmän pitkistä matkoista. Minulle tulikin vähän sellainen olo, että pitäisikö se puolikas joskus kiskaista, että olisin "oikea" triathlonisti. Mutta en tee sitä ainakaan vielä. Katsotaan, josko polvet pysyisivät kunnossa, niin voisin harkita sitä kesällä 2014.

Kuva

Mielenkiintoinen uusi tieto oli, että olympiamatkalla ja sprintillä ei pyöräilyllä ole niin paljoa merkitystä kuin uinnilla ja juoksulla - mikä on tavallaan aika huvittavaa, koska koen sen olevan noista kolmesta minun vahvin lajini. Mutta totta on, että fillarointi oli minullekin viime kesänä sellainen sopiva huilipala uinnin ja juoksun tapporääkkien välillä.

Jupis havainnollisti ohjeitaan mukavasti omia treenejään esittelemällä. Hän kävi läpi, miten pitää treenata syksyllä, talvella, keväällä ja sitten kesällä eli kisakaudella. Syksyllä pitää olla tarpeeksi pitkä ylimenokausi, jolloin ei saa treenata systemaattisesti. Sen pitää olla jotain parista viikosta kuukauteen. Talvella kehitetään peruskuntoa ja keväällä lisätään lajinmukaista treenausta. Pisimmät (ajallisesti) lenkit tehdään loppukeväästä huhtikuussa, minkä jälkeen panostetaan laatuun ja herkistellään.

Kuva

Parhaita oivalluksia minulle olivat seuraavat:

  • Joka viikko pitää tehdä kaikkia lajeja. Ideaalia olisi saada kaksi treeniä kutakin viikkoon
  • Hiihto on hyvä laji. Pertsa treenaa enemmän juoksua varten ja vapari on hyvä pyöräilijälle - eli triathlonisti voi tehdä molempia
  • Kun treenaa juoksua pyöräilyn jälkeen, sitä pitää tehdä tarpeeksi kauan, että "juoksu alkaa tuntua taas juoksulta" eli jotain vartista puoleen tuntiin - pidempään ei välttämättä tarvitsekaan (joskus voi toki)
  • Koska olen tottunut punttaaja, on ihan ok puntata pitkin vuotta. Kunhan keventelee keväällä. Ja nyt talvella maksimitreenit ovat jopa hyväksi eivätkä haittaa menoa (kuten aiemmin pelkäsin)
Olihan luento suunnattu huomattavasti minua vähemmän asiaan perehtyneille, mutta ihan hyvä 3h setti se oli. Ja treeniohjeiden lisäksi saimme hyvän tietopaketin HelTrin treeneistä - sekä käyttäjäkokemuksia niistä kaikista. Nyt onkin sitten paljon matalampi kynnys lähteä treenaamaan.

Kuva

Mietin tuota 2+2+2-viikkotahtia enemmänkin. Minulla on kuitenkin nyt talvella "riesana" myös säbä ja salia nyt vaan tahdon pitää mukana kuvioissa. Minulla on tällä hetkellä aika hyvin rutiinissa jo seuraavat treenit:
  • Maannatain aamulenkki (kyllä kaksi kertaa on jo rutiini!)
  • Keskiviikon ja perjantain aamusalit
  • Perjantain aamuspinu 30 min
  • Uinti kerran viikossa tiistaina tai torstaina
Lisäksi aion nyt alkaa käydä sunnuntaisin HelTrin ohjatuissa uimatekniikkatreeneissä. Uintia siis tulee helposti se kaksi kertaa viikossa. Sali on helppo pitää mukana edelleen, joten enää pitää mahduttaa kuvioon yksi spinning tai pyöräily ja yksi lenkki per viikko. Sen ei pitäisi olla hankalaa. Ja päätinpä niinkin, että säbääkin voisi mahtua nyt talvella kaksi kertaa viikkoon: joko treenit ja peli tai kahdet treenit. Nähtäväksi jää, miten tämä hieno suunnitelma onnistuu käytännössä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti