tiistai 27. syyskuuta 2011

Taivaallinen suklaasmoothie

Tämä postaus on omistettu Hannalle, joka toivoi smoothie-ohjeita ja pitää suklaasta.Tein eilen hieman erästä saamaani reseptiä soveltaen aivan tuhottoman hyvän suklaasmoothien. Sen koostumus oli lähes moussemainen, ja siitä tuli todella hyvälle tuulelle.

Smoothie vei kielen niin pahasti mennessään, että unohdin ottaa valokuvankin. :)

Heitin blenderiin

1 tl macaa
1 tl lucumaa
2 tl raakakaakaota
2 tl kaakaonibsejä
½ avokado
3 tl kookosöljyä kuumaan veteen liotettuna
2 dl kauramaitoa
1 tl hunajaa
1 scoop vanilijan makuista proteiinijauhetta

Kaikilla aineksilla on koostumusta parantavia tai terveysvaikutuksia. Jotta Sussea ei ärsyttäisi, puhun jatkossa superfoodien sijaan ravintotiheistä ruoka-aineista. :) Seuraavaksi hieman tarkemmin smoothien raaka-aineista, joista lähes kaikki ovat hyvin ravinteikkaita.

Maca

Tämä vanha inkojen potenssilääke sisältää paljon B-vitamiinia. Se on voimakas adaptogeeni (eli sen avulla keho kykenee mukautumaan haastaviin olosuhteisiin - esimerkiksi stressiin), joka tukee munuaisten toimintaa, lisää fyysistä suorituskykyä, antaa energiaa ja lievittää stressiä. Lisäksi se tukee sisäeritystä ja tasapainottaa hormoneja.

Macaa käytetään impotenssiin, erktiohäiriöihin, lisäämään elinvoimaa, vaihdevuosiongelmiin lievittämään mielialavaihteluita ja kuumia aaltoja sekä helpottamaan limakalvojen kuivumisesta syntyviä ongelmia. Lisäksi macaa käytetään säännöllistämään kuukautiskiertoa, selkeyttämään mieltä, parantamaan muistia, helpottamaan masennusta ja parantamaan unenlaatua ja anemiaa.

Lucuma

Lucuma sisältää runsaasti beetakaroteenia, B-vitamiineja, rautaa, kalsiumia ja fosforia. Se on matalahappoinen ja vähäsokerinen hiilihydraattilähde. Se sopii hyvin mausteeksi suklaasmoothieen, koska sen makea, hedelmäisen kermainen maksu sopii hyvin yhteen suklaan kanssa.

Avokado

Avokado sisältää enemmän rasvaa kuin useimmat muut hedelmät, mutta sen rasva on suurimmilta osin kertatyydyttymätöntä ja se sisältää omega-3-rasvahappoja, joita yleensä saamme ruoastamme liian vähän. Avokadoissa on myös paljon kaliumia, B, E- ja K-vitamiinia.

Rasvaisen kermaisen koostumuksensa ansiosta avokado tuo smoothieen täyteläistä makua.


Raaka kaakao

Raaka kaakao on yksi maailman ravinnerikkaimmista ja kompleksisimmista ruoka-aineista. Kaakao sisältää yli 1200 aktiivista ainesosaa ja huikeat 10% kaakaon painosta on antioksidantteja. Tämä vie raa'an kaakaon täysin eri tasolle antioksidanttien läheenä verrattuna käytännössä mihin tahansa muuhun ruoka-aineeseen. Kaakaon sisältämät antioksidanttiyhdisteet (polyfenolit) ehkäisevät erityisesti huonon LDL- kolesterolin hapettumista. Tämä suojelee kehoamme mm. erilaisilta sydänsairauksilta.

Kaakao ja on loistava lähde erityisesti magnesiumille, raudalle, mangaanille, kromille, rikille, kuparille ja sinkille. Lisäksi kaakao on erittäin hyvä kuitujen lähde. Tämän “Jumalten ruoan” uniikit ominaisuudet linkittyvät kuitenkin kaikkein selkeimmin aivojemme toimintaan ja hyvän olon tuntemuksiimme. Eli juuri kaakaojauhe ja -nibsit olivat syynä siihen, että tulin hyvälle tuulelle. :)

Kun kaakaosta tehdään "tavallisesta suklaata" tai "tavallista kaakaojauhetta", kuumennetaan raaka kaakao korkeissa lämpötiloissa (120-130 astetta). Tämän jälkeen kaakaon joukkoon lisätään yleensä mm. maitojauhetta, erilaisia lisä-aineita, kemikaaleja, valkoista sokeria ja geenimanipuloitua soijalesitiiniä. Näin alkuperäisen raaka-aineen luonne ja ominaisuudet muuttuvat radikaalisti

Kookosöljy

Sen lisäksi, että kookosöljy lisää smoothien ruokaisuutta, se sisältää yli 90% raakoja, saturoituja rasvahappoja, jotka ovat harvinaisia ja tärkeitä rakennusaineita kehomme joka solulle. Nämä rasvahapot tukevat immunijärjestelmämme toimintaa, kilpirauhasta, hermostoa, ihon kuntoa ja tarjoavat myös nopeaa energiaa. Keskipitkäketjuiset rasvahapot kiihdyttävät aineenvaihduntaa ja tukevat sen vuoksi painon pudottamisessa.

Tänä päivänä kookosöljyllä nähdään yleensä epäterveellisenä rasvanlähteenä. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkansa. Kookoksen dissaamisen takana on politiikka: 1980-luvulta alkaen eräät hyvin voimakkaat ryhmät mukaan lukien Amerikan Soijapapuyhdistys, Maissintuottajien yhtymä ja Center for Science in the Public Interest alkoivat järjestelmällisesti tuomita kaikkia tyydytettyjä rasvoja. Valheellista tiedettä käytettiin yleisön vakuuttamiseksi siitä, että kaikki tyydyttyneet rasvat ovat epäterveellisiä, vaikka tosiasiassa tyydytetyt rasvat, joissa on paljon keskipitkäketjuisia rasvahappoja, kuten lauriinihappoa, ovat hyvin terveellisiä. Soija- ja maissimouhua sekä  rasvahypoteesin dissausta on muuten paljon lisää suosittelemassani Pollanin kirjassa. :)

Kookosöly kannattaa liuottaa kuumaan veteen ennen smoothieen sekoittamista, koska se ei liukene kylmään nesteeseen mitenkään helposti, vaan jää klimpeiksi.

Hunaja

Hunaja on laadukas makeuttaja, joka sisältää noin 200 erilaista aineyhdistettä. Pääainesosat ovat erilaiset sokerilajit, joita on lähes 30.  Muihin aineosiin kuuluu muun muassa entsyymejä, proteiineja, kivennäisaineita, orgaanisia hedelmähappoja, aromiaineita ja vitamiineja. Yleisimmät hunajassa olevat entsyymit ovat diastaasi, invertaasi, glukoosioksidaasi, katalaasi ja fosfataasi. Vitamiineista eniten hunajassa on B- ja C-vitamiineja.

Prodejauheena käytän tällä hetkellä Now Foodsin luonnon vanilijalla maustettua proteiinijauhetta. Kauramaito oli mukana toimittamassa nesteen virkaa.

Meinasin laskea smoothien ravintoarvot, mutta en jaksanutkaan. Yllä mainitulla ohjeella tuli noin 3,5 dl valmista juomaa. Sillä pysyi kylläisenä hyvin tunnin säbätreenit ja sen päälle toisen tunnin PT:n kanssa nyrkkeillessä. Eikä illallakaan treenien jälkeen ollut oikeastaan nälkä, mutta söin silti. :)


Lähteet: Superfoodit.com  ja Wikipedia

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti