perjantai 27. heinäkuuta 2012

Maitua

Tuli tässä välipalaa (joka sisälsi maitotuotetta, hahaa) syödessä luettua hyvä artikkeli. tuli ihan pakottava tarve linkata se tänne. Eli asiaa maidosta.

Mä en oikein jaksa innostua tuosta paleoottisesta ruokavaliosta ihan vain jo siksi, että maito ja viljatuotteet ovat hiton hyviä. Mutta mä kyllä dissaan ihan tuelta kevytjuustoja ja ylikäsiteltyä maitoa. Se maitojuoma on kaiken multihuipentuma. En usko (en kyllä tiedä), että siinä on enää juuri mitään ihmiselle hyödyllistä. Paitsi ehkä maku, koska maito on hyvää. Tosin rasvaton maito on sekin vähän niin ja näin sen hyvyyden kanssa. Mä kulutan itse maitotuotteista eniten turkkilaista jugurttia ja kermaviiliä. Luomuna, jos ei ole pihi päivä kaupassa. Ja viime viikolla taisin kuluttaa aika paljon kermajäätelöä. :D

Mutta lukekaa artikkeli ja päättäkää itse, mihin kotkotuksiin uskotte. Lähteitä ainakin on. Ja jos sulkee silmänsä paleopropagandalta, tuossa on monta hyvää pointtia - esimerkiksi sen harhaluulon oikaisu, että maidon kalsium imeytyisi jotenkin hyvin.

Ja olisi kivaa, jos mouhuaisitte omia mielipiteitänne kommenttiboksiin. Niitä on aina niin kiva lukea.


2 kommenttia:

  1. Mulla itsellä on semmonen filosofia, etten ota ylimääräkaloreita asioista, joista en niitä huomaa, siksi juon ihan ilolla just tuota teollista maitojuomaa kahvissa/smoothiessa (siinä on parempi säilyvyys kuin rasvattomassa normimaidossa, ja oikeasti joku kerma kahvissa ei musta maistu edes hyvälle) ja kevytjuustoa leivällä, se on musta riittävän hyvää ja tulee valmiina siivuissa:D Toisinaan törsään johonkin "oikeaan" leivänpäällisjustoon juustotiskiltä, mutta suht harvoin, oikeastaan. Ruuanlaitossa käytän ruokakermaa, joka sekin taitaa olla jollakin pannassa :D

    Jätskissä sitten taas olen erityistarkka, mitään kasvisrasva-kevyt-ällökkeitä en syö, koska siinä eron maistan. Toki eihän ne mitään "puhdasta" ruokaa silti ole, kaikki ne supersuklaatoffeelakut lienevät ihan riittävästi prosessoituja :D Lisäksi pistelen kunnon wannabebodarina rahkaa ja raejuustoa.

    Leivästä tykkään hirmuna, ja syön sitäkin päivittäin. Niin, ja päällä jotain kevytmargariinia :D En koe saavani vilja/maito/kevyttuotteista mitään ikävyyksiä tai oireita, ja tutkimustuloksiakin löytyy ihan joka suuntaan, joten en keksi mitään syytä, miksi väkisin yrittäisin niistä luopua.

    Toisaalta, en syömisissäni pyrikään terveellisyyden maksimointiin (ts. yrittäisin syödä mahdollisimman ravinnerikasta ruokaa vaikka väkisin), vaan yritän tasapainotella siellä perusterveellisellä ruokavaliiolla ja omalla mukavuusalueella.

    Artikkeli oli kyllä osittain aika hassu "mikään muu laji kuin ihminen ei käytä maitoa imetysajan jälkeen", ihan niinkuin muilla eläinlajella olisi jotenkin tietoisuus syömismahdollisuuksistaan ja hyeenat ja tapiirit eivät vain terveyssyistä käy ostamassa lähikaupasta kevytmaitoa. Tai ehkä tapiiriyliopistossa on tosiaan tehty siitä tutkimus. Tykkään myös tutkimustuloksista vuodelta 1915 :D

    Olen jotenkin skeptinen sen suhteen, että miksi helkkarissa se prosessointi (jolla en nyt tässä tarkoita sokerin ja elintarvikevärien lisäämistä) aina tekisi kaikesta automaattisesti jotenkin paskempaa, miksei se voisi ihan yhtä todennäköisesti tehdä ruuasta parempaa ja terveellisempää?

    Oheisranttina, skeptinen olen myös sen suhteen, että tarvisihmisille mediassa tarjottavien ruokavaliomuutosten pitää olla aina jotenkin DRAMAATTISIA ja perusterveellisestä poikkeavia, ja ihan rehellisen vatipäisesti uskon, että suurimmalle osalle ihmisistä toimisi se perusterveellinen lautasmalli, jossa on huomioitu ateriarytmi ja se, että syö kulutuksen mukaan.

    VastaaPoista
  2. Täälä Ausseissa kohistaan tällä hetkellä permeaateista ja mainostetaan kovasti "permeate-free" maitoa. Kyseessä siis heraa jota blendataan normimaitoon, eli vettä ja protskua. Valio varmaan tekee sitä ihan koko ajan hintoja tiputtaakseen, mutta en usko että asiasta kukaan on koskaan piitannut.

    Tuossahan sanottiin, että suomalaisille on kehittynyt maidonsietogeeni vaikka kuin paleoliittiset ihmiset ei maitoa juonu joten eikös silloin maidon pitäisi olla täysin ok ja evolutionäärisestikkin validia :D

    Omnomnom, permeate-free täysmaitoa luomuna kahviin HETI.

    VastaaPoista