sunnuntai 24. toukokuuta 2015

Karhu kiersi juoksijat kaukaa, juoksijat kiersivät karhunkierroksen

Tämä viikonloppu vietettiin Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin rajoilla, kun perheemme todellinen diesel-kone kävi köpsyttelemässä Karhunkierroksen 80 km matkan. Supersuunnistaja on erilainen nuori ja kuntosarjojen mies: ikinä ei voi mennä ainakaan Trail Tourin kisasarjoihin (paitsi Nuuksiossa, missä ei ole muuta valittavaa), kun niissä on kaikki muut. Ja tänä vuonna pitää väistellä lisäksi vielä Ultra Trail Tourin matkoja. Ei oo helppoo pienellä ihmisellä. Onneksi Rukalla oli matkoja, mistä valita: 160 km (tää oli sen ultra tourin osakilpailu), 80 km, 53 km (tää oli trail tourin osakilpailu), 31 km ja 8 km. Mutta annetaas sankarin itse taas kertoa matkastaan.

Kohta pitäisi vähän hölkätä.

Oliko kivaa?

No joo.

Mikä oli kivointa ja mikä oli kamalinta?

Jotkut pätkät olivat oikein kivoja juosta: hyvää, hiekkapohjaista maastoa. Silloin ehti katsella maisemiakin. Kamalinta oli maastot, joissa oli palon mutaa ja juurakkoja. Niissä oli hankalaa edetä. Minulla oli kenkävalintana Sketchersin hyvin pehmustetut maantielenkkarit, mutta huomasin, että osa maastolenkkareilla matkaan lähteneistä lipsui enemmän kuin minä.

Lähdön hetki. Ääsääs on piilossa heti kärjen takana.

On ilmoja pidelly - eli onko kommentteja kelistä?

Keli oli sopivan viileä. Lähdin matkaan sortseissa ja pitkähihaisessa paidassa, eikä missään vaiheessa tullut kylmä. Jossain vaiheessa, kun aurinko näyttäytyi, meinasi tulla kuuma, mutta onneksi se oli vain hetkellistä. Raekuuro tunturin huipulla latisti hieman tunnelmaa, mutta ei sentään sattunut.

Mitäs söit ja paljonko kärähti energiaa?

Minulla oli mukana patukoita ja geelejä. Patukoita taisin syödä kolme ja geelejä meni noin kahdeksan. Lisäksi söin aina huoltopisteillä järjestäjän tarjoamia sipsejä. Lopussa geelit eivät meinanneet enää maistua. Energiaa kului Polarin mukaan 11 100 kcal. En kyllä ihan usko sitä, mutta voitaneen silti todeta, että pikkasen miinukselle jäätiin.

15 km kohdalla tossu nousee vielä nätisti


Miten vauhdinjako onnistui?

Ihan tyypillisesti eli aika surkeasti. Ensimmäiset 40 km meni aikaan 4:30 ja toiseen puoliskoon kului aikaa melkein 7 h. Tosin matka oli mittarini mukaan 81,6 km, koska pummasin ainakin 200 m. Se tai maaston vaikeutuminen eivät silti ihan selitä lopputulosta. Yritin kyllä jarrutella alussa ja juoksin niin hiljaa kuin pystyin. Se on kovin vaikeaa.

Tapahtuiko matkalla mitään mainitsemisen arvoista?

Housuni repesivät, kun ohittelin hitaampia metsän kautta. En kuitenkaan kaatunut missään välissä. Minua alkoi pyörryttää jossain 50 km kohdalla, mutta onneksi se meni ohi, kun kävelin vähän aikaa.

Tankkausta Oulangan luontokeskuksella

Voisitko suositella karhun kierrosta juoksijoille tai vaeltajille?

Luulen, että pieni karhukierros on ainakin maisemien osalta kivempi vaeltajalle. Karhunkierroksesta iso osa oli ihan tylsää talousmetsää. Ennemmin suosittelisin vaeltajalle vaikka Pallastunturia. Juoksijalle Karhunkierros on ihan kiva haaste. Tosin sekin voisi olla kivempi kesällä, kun ei ole niin märkää. Kosket kylläkin olivat nyt voimissaan. Oikeastaan juoksijoillekin suosittelisin ennemmin sitä Pallasta.

Miltäs nyt sunnuntain puolella tuntuu?

Noh, aika normaalisti pystyy kävelemään. Lonkankoukistajat ja lantionseutu ylipäätään ovat vähän kireänä. Polvissa tuntuu myös hieman, ja niitä vähän kuumottaa - eli ovat nivelet tainneet olla kovilla.

Loppukiri. Takana näkyvät portaat kuuluvat reittiin

Mikäs on seuraava tavoite?

Rogainingin MM-kilpailut elokuussa Saariselällä. Siellä pääsen suunnistamaan kerrankin tarpeeksi eli 24 tuntia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti