maanantai 12. maaliskuuta 2012

Nipponin innovaatio: kinesioteippi

Auringon lisäksi idästä tulee vaikka mitä kivaa: kahvakuula Venäjältä, Palak Paneer Intiasta ja kinesioteippi Japanista. Ja nyt ihkutan tuota vikaa.

Kinesioteippaus on hyvä apu monenlaisiin tuki- ja liikuntaelimistön ongelmiin ja vaivoihin. Eli minulla polviin. Niissä kun vaivoja riittää (kertauksena tietämättömille minulta on uusittu molemmista polvista eturistiside, ja tämän lisäksi oikeasta polvesta on leikelty kierukoita ja siinä on rustovaurio, jota ei voi korjata).

Kinesioteippausta käytetään lievittämään kipua, lisäämään nivelliikkuvuutta, ohjaamaan liikettä, kohentamaan asentotuntoa sekä optimoimaan lihastoimintaa. Eli kun vanhan ajan urheiluteippauksella paketoitiin polvi, nilkka tai mikä tahansa nivel tönköksi paketiksi oikeaan asentoon, kinesioteippauksella nivel ohjataan pysymään itse oikeassa asennossa siirtämällä kudoksia (eli ihoa) teipin avulla.


Meikän polvi teipattuna

Käytettävä teipin määrä on perinteiseen urheiluteippaukseen verrattuna selvästi pienempi ja teipit ihanamman värisiä. Vaikka kinesioteippirulla maksaakin yli kympin, siitä riittää moneen käyttökertaan, koska teippiä ei yleensä mene kuin 1-2 lirpaketta. Toki tukevaan teippaukseen sitä menee enemmän - kinesioteipilläkin voidaan siis tehdä perinteisiä tukevia teippauksia. Mutta yleensä teippiä on hinta-vaikutussuhteen lisäksi nopea ja helppo käyttää. Ja teippi pysyy minun kokemuksellani paikallaan tarvittaessa useamman päivän, kun taas vanhan ajan teipit olivat ainakin minulla kertakäyttöisiä - kuka nyt jaksaisi hengata tönköllä nilkalla kaiken päivää. Tosin niiden vanhan ajan urheiluteippien repiminen pois oli aivan arsesta. Kinesioteippi on lähtenyt minulta ainakin aika kivuttomasti jopa reiden pehmeämmästä ihosta.

Kun olin syksyllä bootcampilla, sen vetäjä Emilia opetti minut teippaamaan polveni (koska Jukka itse unohti ja pyysi sitten Emiliaa opettamaan). Ja viime viikonloppuna minä sain vihdoin aikaiseksi ostettua itselleni ihkupinkin teippirullan ja teippailtua.


Yleensä tästä tyypistä ei meinaa saada kuvaa, mutta nyt se tunki
ihmettelemään teippiä, kun sitä EI haluttu samaan kuvaan...

Käytin teippiä nyt sunnuntain aamulenkillä, iltapäivän spinningissä ja maanantain aamusalilla (tosiaan ihmiskokeeni porskuttaa nyt kahdeksatta päivää ja pari kertaa olen jopa bodannut enkä vain tehnyt aerobista). Lenkillä eron huomasi selvästi: teippaus ikään kuin lisäsi iskunvaimennusta. Spinning ei ole koskenut polviini sitten viime leikkauksen, joten siinä en nytkään eroa huomannut. Aamusalilla teippi saattoi auttaa - tai ainakaan ei tuntunut pahalta kyykätä, kuten joskus vanhoissa nivelissä saattaa aamutuimaan käydä.

Minä ainakin olen ihan haltioissani kinesioteippauksesta ja aion testailla teippien hyötyjä ainakin pitkillä juoksulenkeillä ja suunnistamassa. Ne ovat olleet viime vuonna eniten polveen ottavia harrasteita.

Ehkä minä kävelenkin vielä mummona... :)

Lähteet:
http://www.kinesiopiste.fi/kinesio
http://www.kinesioteippaus.fi/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti