maanantai 22. elokuuta 2011

pH-dieetti, osa I

Ruokavalio, joka pyrkii ylläpitämään kehon luontaista happo-emästasapainoa kutsutaan pH-dieetiksi. Se on melkoisen iso ja monimutkainen asia, joten kirjoitan siitä monessa erässä. Tässä ekassa setissä on yleistä lätinää.

Veren pH-arvo on 7,365. Keho pyrkii ylläpitämään tätä arvoa kaikin mahdollisin tavoin. Sillä on pieni emäksinen puskurijärjestelmä, jolla se ylläpitää kehon emäksisyyttä. Tämä puskuri on tarkoitettu poistamaan kehossa luontaisesti olevia happamia aineenvaihdunnan sivutuotteita: luontaiset elintoimintomme, aineenvaihdunta ja kuona-aineiden sekä myrkyllisten aineiden poistaminen kehosta johtaa pieniin määriin happamia sivutuotteita, joita puskurijärjestelmä neutraloi.


Kun solu toimii ja tuottaa energiaa, syntyy happamia kuona-aineita eli jätteitä, jotka solu siirtää sisältään sitä ympäröivään nesteeseen. Nämä jätteet siirtyvät hien, ulosteen virtsan ja muiden eritteiden mukana ulos elimistöstä. Tämä on normaalia aineenvaihduntaa. Ongelmia syntyy siinä vaiheessa, kun solu tuottaa enemmän jätettä, kuin elimistö ehtii poistamaan. Tämä vastaa kaikkien tuntemaa ilmitä eli vesistöjen rehevöitymistä: Kun ihminen laskee vesistöön ravinteita, se rehevöityy. Tällöin veden happipitoisuus laskee, mikä heikentää kalojen elinmahdollisuuksia. Samalla tavalla solu elää vedessä. Jos solua ympäröivä neste happamoituu, siinä alkaa kasvaa hiivoja, sieniä ja bakteereja. Tässä ympäristössä solun on vaikea toimia ja tuottaa energiaa. Elimistö auttaa solua kaikin mahdollisin tavoin eli poistaa jätteitä ja siirtää happoja pois tärkeiden energiaa tuottavien solujen ympäriltä. Jos happoja on liikaa, elimistö ei pysty poistamaan niitä.


Kun nautimme happamia elintarvikkeita, kehomme siis joutuu työskentelemään ylikierroksilla ylläpitäessään happo-emästasapainoa. Kehomme ei siis varsinaisesti heti happamoidu,  vaan ensin se rasittuu.

Kehon happamoitumista kutsutaan asidoosiksi. Taistellakseen tätä vastaan, elimistömme ottaa emäksisiä aineita muun muassa luustosta ka lihaksista. Elimistö myös laimentaa happoja hamstraamalla vettä, jolla se laimentaa happoista elimistöä. Kehossa ilmenee tämän seurauksena turvotusta. Rasvan avulla elimistö siirtää happoja pois tärkeistä elimistä, ja rasvoihin sidotut hapot varastoidaan rasvakerrokseksi eri puolille elimistöä - eli kertyy fläsää.


Happamoitumista aiheuttavat muun muassa liha, maitotuotteet, kananmunat, viljatuotteet, korkean sokeripitoisuuden hedelmät, etikkaa sisältävät ruuat, hiilihappoa sisältävät virvoitusjuomat, tuoremehut ja muut mehut, kahvi, tee, sokeri ja keinotekoiset makeutusaineet sekä puhdistettu suola. Lisäksi mitä enemmän syömäämme ruokaa on käsitelty ja muokattu, sitä enemmän se happamoittaa kehoamme.


Elimistöä happamoittavat myös ympäristön saasteet, tupakointi, lääkkeet ja stressi. Lisäksi kova fyysinen harjoittelu elimistön äärirajoilla tuottaa elimistöön luontaista happamuutta eli maitohappoa. Siksi varsinkin treenaavien ihmisten pitäisi kiinnostua ruokansa happo-emästasapainosta.

Emäksöiviä ruoka-aineita ovat kasvikset, juurekset, avokado, kookospähkinä, sitruuna, lime, greippi, idut, hippiviljat kuten kvinoa, tattari, hirssi ja speltti, osa siemenistä ja pähkinöistä sekä osa kylmäpuristetuista öljyistä. Emäksöivän ruokavalion perustana on lehtivihreää sisältävät kasvit, hyvät kylmäpuristetut öljyt ja hyvä suola (esim. ruususuola tai valkaisematon merisuola).


Tässä perusteet. Jatkossa perehdyn tarkemmin solujen toimintaan ja pelottelen itseäni ja lukijoita happaman elämäntavan aiheuttamilla sairauksilla. :)

Kuvat: We heart it

6 kommenttia:

  1. Tää kyl kuulostaa jo vähä huuhaalta vrt. Yin-Yang-ruokavaliot tai Ayurveda... :D Tosin, ehkä ne muinaiset itämaalaisetki jotai tietää.

    VastaaPoista
  2. Varmaan tossa on jotain samaa sen yin-yang-dieetin kanssa. Mä en ole perehtynyt tuohon yin-yangiin, mutta se voisi perustua samoille asioille. Ihan nimensä perusteella.

    Mutta asidoosi on todistettu olemassaolevaksi ihan länsimaisessakin tieteessä. Ja vaikka mä en referenssejä blogikirjoituksiin ole laittanutkaan, on kehon happamoitumisen suhteesta terveyteen paljon tutkimuksia esimerkiksi Cambridgessa. Mä tosin olen lukenut vain noiden tutkimusten refernssejä, mutta voin pistää listaa artikkeleista, jos tahdot. :)

    VastaaPoista
  3. Aika paljon tuota teoriaa on kritisoitu, esim täällä. Wikipediassakin oli aika paljon juttua "criticism" osiossa.

    Toisaalta, nuo kaikki "emäksiset" ruoka-aineet on niitä terveellisiä, että voikai niitä tälläkin tekosyyllä syödä :D

    VastaaPoista
  4. Mä en oo oikein päässy vielä perille, mitä mieltä oon pH-dieetistä. Se on selvää, että pH:n heittely on pahasta, kuten myös se, että happaman tai emäksisen ruoka-aineen vaikutukset neutraloituvat vatsahapoissa aika nopsakasti.

    Aineenvaihdunta taas on pykälää jännempi juttu, muuttuessaan varastoitavaan (tai hävityskelpoiseen) muotoon asiat kulkevat läpi kaikenlaisten kemiallisten reaktioiden ja välivaiheiden. Onhan "emäksöivä" sitruunakin oikeasti hapanta. Pitäisi varmaan googlata lisää ennenkuin sanoo mitään :)

    VastaaPoista
  5. Mäkin olen lukenut vasta hyvin vähän pH-dietistä, joten en mäkään ole vielä ihan päättänyt, mitä mieltä olen. Ei se missään nimessä ole sen kummempi ratkaisu kaikkeen kuin karppauskaan. Tosin on musta karppauksessakin hyviä pointteja.

    Mutta tässä muutama (mun käsittääkseni) tieteellinen lehdykkä, joissa on aiheesta kirjoitettu. Ihan vaan todisteeksi Annalle, että joku ainakin ottaa happo-emästasapainon kanssa kikkailun tosissaan. Ja mä en ole lukenut noita juttuja. Olen lukenut jutun, jossa noi ovat lähteenä. :)

    - British Journal of Nutrition Cambridge University Press
    - The Open Nutrition Journal
    - The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism
    - Journal of Orthomolecular Medicine
    - Digestive Diseases & Sciences
    - American Journal of Kidney Diseases
    - American Journal of Clinical
    Nutrition
    - Cancer Research Journal

    Jos joku haluaa leikkiä Google scholarilla, niin multa saa kyllä täydellisen lähdeluettelon. Mutta muuten en jaksa enää kinata siitä, onko pH-dieetti huuhaata vai ei.

    VastaaPoista