sunnuntai 21. elokuuta 2011

Kuolema uhkaa muovipullossa?

Juttelimme toissapäivänä irkissä veden juomisesta, ja siitä keskustelu siirtyi muovipulloihin ja niistä veteen irtoaviin kemikaaleihin. Niistä pelätyimpiä ovat bisfenoli-A ja ftalaatit. Bisfenoli on tunnettu karsinogeeni ja ftalaateista osa aiheuttaa hedelmättömyyttä. Muiden mouhuja niistä voi lukea useammasta blogista. Esimerkiksi Kemikaalicoctail on mouhunnut bisfenolista useamminkin. Ja samaa voi lukea monesta muustakin blogista.

Koska olen itse vähän laiska googlaamaan ja lukemaan puolueetonta dataa, ajattelin kysyä mielipidettä siltä hipiltä, joka saa vastaamisesta rahaa - eli raineriltani. Tosin tätä juttua kirjoitellessani tuli sitten googlattua enemmänkin...
Tääkö mut tappaa?
Hitusen hipahtava Rainer oli myös sitä mieltä, että uhka on olemassa, mutta pieni. (Ok, kysymyksenikin oli johdatteleva, koska sanoin lukevani blogeja hippifiltterillä ja olevani itse sitä mieltä, että vain ruuan kuumentaminen muoviastiassa on oikeasti pahasta). Rainer totesi, että tieteellistä näyttöä asiasta on paljon - samoin kuin on vastakkaistakin näyttöä. Mutta, kun lähteitä lukee, niin ylläripylläri vastakkainen näyttö tulee muovitehtailta...
Alumiini on varma valinta
Mutta tässä kaikille kolme kikkaa, joilla muovista liukenevien kemikaalien määrää omassa ravinnossa saa pienennettyä. Ne allekirjoitan myös minä (ja minähän olen suuri mielipidevaikuttaja ja -auktoriteetti):

1. Älä kuumenna ruokaa mikrossa muoviastiassa. Kemikaaleja irtoo muovista enemmän, kun muovia kuumennetaan. Sulata / lämmitä sapuskasi siis keraamisessa astiassa.
2. Älä seisota vettä pullossa. Muovi alkaa erittyä veteen jos vesi seisoo siellä monta päivää. Toki sitä erittyy sekunnista yksi, mutta muutamassa päivässä ja kuukaudesa sitä vaan erittyy enemmän.
3. Jos käytät muovipulloa, käytä kovaa muovia olevaa pulloa. Muoveja on paljon erilaisia. Pullojen pohjassa on aina pienen kolmion sisällä numero, josta näkee, mitä tavaraa muovi on. Käsittääkseni, jos numero on 1 (PET), 2 (HDPE), 4 (LDPE), 5 (PP) tai 6 (PS), voi pulloa huoletta käyttää. Niiden valmistamisessa ei käytetä bisfenolia Ja ainakin minun juomapulloistani (sellaisista kupasta ostetuista urheilujuomapulloista) toinen on kakkonen ja toinen nelonen. PET-muovi on sitä ohutta rapsakkaa matskua, josta ainakin lähdevesipullot ja -kanisterit tehdään. (Ja nyt sitten pitää korjata, jos olen käsittänyt väärin! Kolme ekaa eli PET- ja PE-muovit toistuivat useammassakin maininnassa vaarattomina, ja kahdesta vikasta en ole varma. Ja yksikään lähde ei ollut ns. tieteellinen.)

Etsi tätä

Itse ajattelin silti vaihtaa yöpöydän LDPE-juomapulloni vesilasiin, ja kaataa aina treenin lopuksi loput vedet pois juomapulloistani, koska muut kemikaalit. Minulla on kuitenkin nyt kaksi aika uutta treenipulloa, joten en ole ihan heti ostamassa alumiinista butelia. Katsotaan nyt, josko sellaista toivoisi joulupukilta.

Minulla ei muuten ole nyt himassa yhtään limupulloa, joten en voi tiirata niiden pohjaan. Voisiko joku katsoa kokiksensa pohjaan ja kertoa, mitä siellä lukee?

Kuvat täältä, täältä ja täältä

2 kommenttia:

  1. Perus laatu vitaminwater-pullo sanoo 1, PETE. Kuolema?

    VastaaPoista
  2. No ei. PET-muovissa ei (mun lähteiden mukaan) ole bisfenolia.

    Mä en oikeesti ole vielä törmännyt pulloon, jossa olisi joku mu luku kuin noi mun luettelemani turvalliset. Taitaa oikeesti olla vähän härkänen tää pullopelko.

    VastaaPoista