torstai 1. syyskuuta 2011

Paastoaatoksia

Olen ollut tänä vuonna kaksi kertaa paastolla. Ja en siis ikinä ennen.

Eka kerta oli aika hirveä kokemus, jonka perusteella en ollut mitenkään vakuuttunut, että homma toimii: kaksi ekaa päivää särki päätä, ja koko paaston ajan oli kylmä ja voimaton olo. Missään vaiheessa ei tullut sitä monesti kuultua lallallaa-olotilaa, jossa henkisesti leijaillaan hattarapilvien yllä ja ratsastetaan yksisarvisilla pitkin sateenkaaria.

Mutta päätin silti kokeilla uudelleen. Tokalla kerralla jätin kahvin aiemmin pois, ja muutenkin laskeuduin huolellisemmin paastoon: vaikka en mikään mahoton pihvinpurija ole muutenkaan, jätin edellisellä viikolla eläinproteiinin hyvin vähälle, ja keskityin syömään tuoreita hyvyyksiä. Ja se olikin helppoa, kun oli kesä. Ja tokalla kerralla jaksoinkin puntata ihan hyvin päivinä 4 ja 5, päätä ei särkenyt. Lähes lallatin.



PH-dietistä lueskellessani osuin jossain välissä väitteeseen, että paasto lisää kehon happamuutta. Siitä sitten keksinkin kysyä, mitä mieltä mr. trainer on paastosta.

PT antoi hyvän esimerkin: Jos ihminen suljetaan tyhjään huoneeseen kolmeksi päiväksi, niin hän tulee sieltä ulos todella kiukkusena ja nälkäsenä. Mutta jos huoneessa olisi hyvää ruokaa, niin hän tulisi ulos hyvillä mielin, levänneenä ja rauhallisena (tai psykoosissa, mutta se onkin ihan  toinen tarina - katsokaa Myth Bustersien jakso, jossa he testaavat mökkihöperyyttä...)
Eli,  jos aikoo paastota, niin kehossa pitää olla mineraaleja ja muita hyvyysaineita tankattuna niin paljon, että ne saavat paaston aikana kehon ravittua. Näin ei tule ongelmia, kuten esimerkin huoneessa numero yksi.

Tämä saattaa selittää ekan ja tokan kokemukseni radikaalit erot: kesällä kun tulee kiskottua kaikkea tuoretta kaksin käsin, niin eipä ihme, että mineraali- ja hivenainevarastoni olivat latingissa paaston alkaessa.

Smoothie - vastaus kaikkeen ;)
PT suositteli minulle, että ensin tankkaan pidemmän aikaa gojia, macaa, spirulinaa ynnä muita superfoodeja, ja sitten voin tehdä paaston. Hän myös suositteli, että laskeudun paastoon smoothiella, olen 1-2 päivää varsinaisella nestepaastolla ja palaan smoothiella pikkuhiljaa takaisin kiinteään ruokaan. Lisäksi, paastolla pitää ottaa maitohappobakteereja. Ja olenhan minä aina paastolla kiltisti supernamia Molkosania vedellytkin.

Miksi sitten pitäisi paastota? Paaston väitetään vaikuttavan edullisesti veren rasva-arvoihin ja antavan suolistobakteereille tilaisuuden uudistua ja tervehtyä. Nestemäisen ravinnon ansiosta suolisto lepää, ja ärsyyntyneet limakalvot saavat tilaisuuden tervehtyä. Minun limakalvoni eivät kai ole erityisen ärtyneet, koska syön muutenkin keskimäärin aika vähän mäkkisafkaa sun muuta scheissea. Itse koen paaston ennen kaikkea raikulipäivien jälkeisenä palautuksena hyvän oloon. Paaston jälkeen on helppo syödä kevyemmin ja pitää mieliteot kurissa. Ekan paaston jälkeen pidin gomorran bileitä ja dossasin kaikki mahdolliset hyvät vaikutukset heti alkuunsa. Tokan paaston jälkeen minun ei "pitkään" aikaan tehnyt mieli juoda alkoholia tai syödä lihaa tai karkkia. Ja toisen kerran jälkeen voin jo allekirjoittaa väitteen paastosta hyvän olon tuojana. Se hyvä olo tulee vain vähän viiveellä. 

Saatanpa siis paastota taas ennen joulua tai vuoden 2012 alkajaisiksi. Mutta nyt ehkä vähän erilailla. Kahtellaan... Haluuko kukaan mukaan? :)

Kuvat Weheartit ja Cosy Home

10 kommenttia:

  1. Mulle kyllä riitti se kaalidieetti. Jatkuva nälkä porkkanapäivinä oli aika kauheeta :D
    Kunnon en-syö-mitään- vois olla iha liia hirveetä henkisesti.

    VastaaPoista
  2. Nii, mut etkös sä just elänyt huonoa elämää, juopotellut sun muuta jussina ja sitten täräyttänyt soppadietin siihen heti päälle?

    Toki paastollakin on aina nälkä, mutta olon hirveyteen mulla ainakin vaikutti paljon se laskeutumisen laatu. Ja tosiaan, kuten PT sanoi, on ravintoainebufferien syytä olla täynnä.

    Mä en muutenkaan usko, että kaalikeittodieettiä voi mitenkään verrata paastoon: kaalikeittodietillä tulee paaston huonot puolet (eli nälkä ja ehkä kylmäkin, jos ei ole kesä), mutta suolessa on koko ajan tavaraa, joten sitä suoliston lepoa ei tule.

    Kaalisoppadieetti on käsitääkseni kehitetty sairaaloihin, missä läskeiltä leikkauspotilailta pitää äkkiä saada painoa alas: sen ei ole tarkoituskaan tehdä hyvää tai tuntua mukavalta. Paasto taas on nimenomaan hyvän olon hakemista.

    Ja korostan vielä sitä, että paaston hyvä olo tulee jälkikäteen, kun palataan kiinteään ruokaan. Sitä ennen on nälkä. Mutta tavallaan se henkinen yliotekin nälästä tuntuu hyvältä. Musta oli todella hienoa paaston aikana paistaa lettuja muille. olin Übermesch:)

    VastaaPoista
  3. Superfoodeista vaan jäi mietityttään, että satutko tietämään, kun harrastat näitä asioiden selvittämistä, että mitä kaikkee superfoodia ois kotosin vähän lähempää...esim Suomesta? Tuntuu oudolta rontata goji-marjoja jostain toiselta puolelta palloo, kun ainakaan mun mielestä ne ei ees maistu hyvältä. Mustikoista joku on joskus puhunut, että on vähintään yhtä hyvää superfoodia kuin gojit, mutta pitääkö tää paikkaansa?

    Ärsyttääkö muuten ketään muuta ylipäänsä sanana toi superfood?

    VastaaPoista
  4. Joo, munkin käsittääkseni mustikat on about yhtä kovaa kamaa kuin gojit. Mä vaan olen tällä hetkellä ahtanut napaani niin paljon mustikkaa, että kaipaan vaihtelua.

    Toiseksikin, vaikka ekologiakysymys onkin oleellinen superfoodeissa, niin se ei itseasiassa ole niin pahasta raijata kamaa tänne, kuin ensiksi luulisi. Esim. kaakopuu kasvaa luomuna ainoastaan sedemetsässä. Jos kukaan ei ostaisi kaakaota niin sekin metsä voitaisiin hakata polttopuuksi ja kylvää tilalle soija- ja maissipeltoja. Kunhan olen saanut luettua kirjan nimeltä Oikean ruoan puolesta, niin voin mouhuta lisää siitä, miksi soijan ja maissin syönti on epäekologisin asia, mitä voi tehdä.

    Toiseksikin vaatteiden, ravintoköyhien hedelmien yms. "turhakkeiden" lennättäminen tänne hevonkuusesta on todella epäekologista. Samaan tilavuusmäärään saataisiin paaaaaaaljon goji-marjoja, missä nyt raijataan banaaneita ja vinkuintiassa teetettyjä ketjuliikerättejä Paula Peruspissikselle.

    VastaaPoista
  5. Toiseksi tai kolmanneksi... :D

    VastaaPoista
  6. Vielä noista superfoodeista: termi on tosiaan aika älytön. Ei goji ole tosiaan sen enempää super kuin mustikkakaan (vähemmän itse asiassa. Tarkistin).

    Lähinnä mun tavoite on siis syödä aitoa ja ravinteikasta ruokaa, joksi mä olen aina "superfoodin" mieltänyt. Wikipedia haukkuu superfoodit aika lyttyyn: (http://en.wikipedia.org/wiki/Superfood), mutta toisaalta sen mielestä superia ovat vain gojit, levä, granaattiomena ja muu kallis ja kaukaa tuotu. Mä olen mieltänyt mustikan ja pinaatinkin supereiksi, mutta saatan tosiaan käyttää termiä väärin.

    Noihin Wikipedian luettelemiin vaaroihin voisi todeta, että liikaa mitä vaan (jopa vettä) on epäterveellistä. Ja jos kiskoo importit luomuna, eivät torjunta-aineet ole ongelma. Siinä olen Wikipedian kanssa samaa mieltä, ettei termi ole tieteellinen.

    Mutta tosiaan "superfoodeja" kasvaa muuallakin kuin Andeilla. Mä en näe kuitenkaan mitään pahaa siinä, että haluaa vaihtelua, vaikka sinänsä lähiruoka onkin kannatettava ajatus. Mutta kohta tulee jo talvi, ja pinaattia saa enää pakkasesta. Ja mieluummin syön vitamiinitkin luonnollisina ruuassa kuin synteettisesti tuotettuina purkista (vielä syön kyllä purkkikamaakin - katsotaan, mitä hippeilyä keksin niiden suhteen).

    VastaaPoista
  7. Puolukat, jotka nyt kypsyy justsa on ainaki vielä mustikoitaki parempaa superfuudia. Jossain(tm) sanottiin että gojit jää kauas jälkeen mustikoista ja puolukoista.

    VastaaPoista
  8. Soijan ja maissin dissaukseen saa hyvää lisäpontta dokkarista Food Inc. Todella hyvä dokkari.

    VastaaPoista
  9. Taas opin uutta:

    Mustikka on hyvä antioksidanttien, fenolien ja c-vitamiinin lähde. Ja lähiruokana toki ihan påp. Gojissa kuitenkin on enemmän vitamiineja, enemmän antioksidantteja, se tukee kasvuhormonintuotantoa, siinä on adaptogeenisia alkaloideja ja se on täydellinen proteiinin lähde eli se on paljon monipuolisempi. Molempia kannattaa toki syödä.

    Lähde:
    http://www.superfoodit.com/goji.html

    VastaaPoista
  10. Mä voisin kyl paastota vuoden 2012 alkajaisiks :)

    VastaaPoista