torstai 12. marraskuuta 2015

Jalankäyttökielto

Olin tuossa taannoin jo viikon juoksukiellossa jalan tulehtuneen jänteen takia. Juoksukieltoa määrännyt työterveyslääkäri (joka sattuu myös olemaan alppihiihtomaajoukkueen lääkäri - ainakin Sotšissa) passitti minut jalkateriin erikoistuneelle ortopedille, joka lätkäisi minulle tiistaina kuukauden urheilukieltoa. Aha. Hetken ulistuani sain sentään luvan käydä punttaamassa yläkroppaa ja uimassa pullarilla. Mutta jalkaa pitää nyt ehdottomasti lepuuttaa.

Vaivanani on tibialis posterior -jänteen insuffisienssi eli suomeksi aikuisiän lättäjalka. Siinä nilkan sisäsyrjällä vaikuttava tibialis posterior -jänne on vähän väsähtänyt ja päästää nilkan painumaan ihan linttaan. Ja sitten siihen jänteeseen alkaa sattua. Jos vaivaa ei hoida, voidaan nilkka joutua leikkaamaan. Ja jos vaivan päästää äitymään todella pahaksi, ei nilkasta saada enää kunnon kalua juoksemiseen. Joten hoidetaan nyt sitten. Tällä sivulla muuten sanotaan yhdeksi riskitekijäksi "older athletes". HV! :D

Sain myös varmuuden vuoksi lähetteen magneettiin, minne minun pitää mennä
jos tauko ja tulehduskipulääkekuuri eivät auta. Nyt lähetteen päällä nukkuu kissa.

Lääkäri käski käyttää kunnon kenkiä (menin vastaanotolle consseissa, haha) ja kengissä tukipohjallisia (jollaiset minulla siis on ollut jo iät ja ajat). Kilttinä tyttönä pakkasin conssit ja korkkarit pois, ja kävin tänään ostamassa kahdet järkevät, matalat kengät, joihin pohjalliseni varmasti mahtuvat. Pienempien kenkien kanssa mahtuminen on ollut todellinen ongelma, koska pohjallisilla on jonkin verran paksuutta. Mutta nyt minulla on vähän muitakin vaihtoehtoja kuin biker-bootsit ja tennarit. Pitänee ajan kanssa käydä kenkälaatikot paremmin läpi ja luopua epäterveellisistä kengistä. Muutamat korkkarit ja pikkukengät meinaan pitää, koska pitäähän edes  juhliin voida laittaa nätit jalkineet. Eli karsin siis vain arkikenkiäni.

Tiistaina keljutti kuin pientä oravaa, jolla on käpy jäässä. Missaan liikuntakiellon takia kaksi viimeistä kertaa Runner's highn juoksutekniikkakurssilta, minne olemme osallistuneet vielä Supersuunnistajan kanssa yhdessä. Tämän lisäksi en voi nyt noudattaa uutta treeniohjelmaani, josta olin jo aivan tohkeissani. Mutta onneksi kuukausi ei ole pitkä aika. Eilen olin jo alistunut kohtalooni, googlasin kinesioteippausohjeet tibialis posterior -jänteen insuffisienssiin ja vaihdoin mököttämisen salitreeniin. Tein salilla ihan kreisit sarjat penaa, koska olen järkkäämässä parin viikon päästä töissä sotilaspenkkikisat. Tänään kävin uimassa pullarilla vastarempatussa Tapiolan uimahallissa. Oli kyllä hieno uusi pohja. Sitä kelpasi tuijotella! Ehkä tämä tästä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti