perjantai 24. huhtikuuta 2015

Pieni mutta kattava urheilugeelitesti

Vuorikiipeilijä M valitteli mulle joskus, että hänelle tuli maha kipeäksi lenkillä geelistä, jota oli ostanut. Meillä on kotona aina vaikka millaisia geelejä, koska Supersuunnistajalta tuppaa välillä karkaamaan mopo lapasesta nettishoppailun kanssa. Keksimme sitten perheemme geelihuoltovastaavan kanssa tarjota Vuorikiipeilijä M:lle maistiaisia koko repertuaarista vastineeksi geeliarvosteluista. Ja siitä se idea sitten lähti. Arvon herrasväki, saanko esitellä: pieni mutta kattava urheilugeeliarvostelu.


Dexal Pink series (vadelma-mansikka) 30 g

Ravintosisältö 100 g:
Energiaa 260 kcal
Hiilareita 64 g
- joista sokereita 12,6 g
Natriumia 0,1g
L-karatiinia 3 mg

Tämä oli ehkä kai se alkuperäinen vatsankivistyksen aiheuttaja, mutta maku on M:n mielestä silti periaatteessa hyvä. Minun mielestäni se käytännössä ei ole (ällöä). Supersuunnistajan mielestä maku ei ole hyvä, muttei ällöttäväkään. Minä pidän Dexalin geeleissä kolasta ja sitruunasta (vai olikohan se limetti?). Eli niistä tavallisista sinisistä pusseista. Mutta muut maut ovat nissä sinisissäkin aika kamalia. Vuorikiipeilijä M:n kantaa sinisiin geeleihin en tiedä ja Ääsääsin mielestä ne ovat "semmoisia perusgeelejä".

Vuorikiipeilijä M:n mielestä koostumus oli hieman paksua, mutta minä ja Supersuunnistaja olemme tottuneet Dexalin koostumukseen, ja se on mielestämme sellainen ihan tavallinen koostumus, jonka jälkeen ei ole välttämättä pakko juoda. Vuorikiipeilijä M kutsui geeliä "hillomaiseksi" ja hänen mielestään se oli hieman janottava.

Pakkauskoosta naiset tykkäsivät, mutta Supersuunnistaja arvostaa yleensä enemmän kapeampia ja pidempiä pakkauksia. Minä olen pitänyt näistä lyhyemmistä siksi, että ne pysyvät nätisti paikallaan, kun niitä teippaa "kaulasta" fillarin runkoon. pinkistä väristä minun on pakko sanoa, että ei kai nyt saatana sitä pinkkiä tännekin tungeta!

Aika tavallinen perusgeeli siis.


PowerGel Hydromax (cola) 67 ml

Ravintosisältö 100 ml:
Energiaa 152 kcal
Hiilareita 38,1 g
- Joista sokereita 15,9 g
Prodee < 0,5 g (eli ei ole)
Natrium 450 mg
Kofeiini 150 mg

Tämä geeli jakaa meidän perheemme täysin: Supersuunnistaja vihaa tätä syvästi ja minusta tämä on ihan paras ikinä. Minä rakastan geeleissä kolaa, ja tämän geelin kolan maku tuo vielä mieleen MAC-mehujään. Supersuunnistajan mielestä juuri tuo esanssinen vivahde oli ihan kamala (koska esimerkiksi Dexalin kola uppoo myös isännälle). Myös Vuorikiipeilijä M pitä tämän geelin mausta ja kutsui sitä loistavaksi. Koska otantamme on pienehkö, niin kannattanee kokeilla itse, onko maku hyvä vai ei. :)

Minusta tässä geelissä hyvää on myös sen juoksevan juotava koostumus: toimii pyöräillessä mainiosti, kun ei tarvitse keskittyä kamalasti puristamiseen ja pussin rullaamiseen. Myös Vuorikiipeilijä M laittoi geelin juoksevuuden plussaksi. M tosin pohti, että oltiin jo rajoilla, onko geeli jopa liian juoksevaa. Kyllä on, jos kysytään Supersuunnistajalta: hän kuvaili, että geeli on "löysää kuin vatsa pakolaisleirissä". Ettäs tiedätte. :) Vaikka geeli olikin juoksevaa, se janotti Vuorikiipeilijä M:n mielestä hieman. Tähän voin yhtyä: maku on sen verran makea, että tekee mieli ottaa huikkaa päälle.

Ainoa kehu, jonka sain Supersuunnistajalta geelistä pumpattua, on paketin pitkulainen muoto. Mutta älkää erehtykö luulemaan, etteikö hän silti vihaisi tätä geeliä. Kyllä vihaa. Vuorikiipeilijä M taas ei pitänyt pussin isosta koosta ja valitteli, että viimeisiä geelejä on vaikeaa puristaa pussista. Minä taidan olla geelinpuristuksessa siis vähän suurpiirteinen, koska minusta tämä tosiaan oli helppo juoda pussin muodosta huolimatta. Tosin pussi on sen verran lötkö, etten teippaisi sitä fillariin vaan pidän sitä lenkeillä aina taskussa.

Minä jään tämän geelin kanssa vähemmistöön, koska Vuorikiipeilijä M:n toteaa loppuun, että ei hyvä, vaikka kirpeä kolan maku olikin kiva. Tämä geeli on siis urheilugeelien sukupuolineutraali avioliittolaki: se herättää voimakkaita tunteita ja jakaa mielipiteitä.


Mule Bar (Cherry Bomb / Cafe Cortado) 37 g

Ravintosisältö 100 g:
Energiaa 302 kcal
Hiilareita 74 g
- joista sokereita 66 g
Prodee 0,6 g (bodarin valinta!)
kuitua 1 g
Natriumia 0,3 g

Tämä "hippigeeli" (natural energy gel nääs) taisi hävitä tämän testin. Vuorikiipeilijä M tykkää esanssisesta kirsikan mausta ja tykkäsi siitä tässä geelissäkin. Tosin kokonaisuutena geeli oli kuulemma kamalaa hilloa. Minä ja Supersuunnistaja söimme maun Cafe Cortado, koska paketissa oli eri makuja. Se ei ollut sentään kamalaa hilloa, mutta Supersuunnistajan mielestä tosi makea ja voimakas. Minä olin samoilla linjoilla: maku ei ollut varsinaisesti paha, mutta eipä sitä hyväksikään sanoisi.

Maku ei kuitenkaan ollut pahinta tässä geelissä vaan koostumus. Geeli oli niin kaameeta jöötiä, että hyvä, kun sitä voi enää geeliksi kutsua. Se takertui kurkkuun ja jätti koko suun tahmeaksi. Vuorikiipeilijä M kommentoi, että hänellä oli koko loppulenkin ajan aivan järkyttävä jano. Me muut voimme yhtyä tähän mielipiteeseen: tätä geeliä ei mitenkään voi nauttia ilman juotavaa.

Pakkauskoko sai kapeutensa ansiosta plussaa kaikilta. Supersuunnistaja olisi kaivannut vähän pidempää pakkausta ja minä pussille kunnon kaulaa. Koen, että avaaminen (ja se fillariin teippailu) on helpompaa, kun pussissa on kunnollinen, kapea kaula.

Vuorikiipeilijä M odotti tältä geeliltä paljon ja pettyi isosti. Minä epäilen aina kaikkia hippituotteita, joten suhtauduin geeliin jo ennen maistelua hyvin varauksella. Enkä valitettavasti yllättynyt positiivisesti. Voimme siis kuorossa todeta, että älkää missään nimessä olko niin hulluja, että ostaisitte tätä geeliä. Oli miten luomua tahansa.


High5 (Raspberry) 40 g

Ravintosisältö 100 g:
225 kcal
Hiilareita 56 g
- joista sokereita 7 g
Prodee 0,1 g
Natrium 0,1 g
Kofeiini 75 mg

Tästäkin geelistä on tullut nautittua erilaisia makuja, mutta testiä varten söin myös vatun. Suosikkini on ainakin muistoissani pina colada, minkä makuisen geelin nautin viime kesänä Tahko triathlonissa. Mutta vattukin oli varsin jees: hyvin aidon tuntuinen ja raikas. Myös Vuorikiipeilijä M piti makua aivan huippuna, eikä Supersuunnistajallakaan ollut valittamista. Hän ei kyllä muistanut enää tarkalleen juuri vatugeelin makua, koska on minun laillani nauttinut näitä useita ja eri mauissa. Mutta mauista ei ole jäänyt ikinä ainakaan mitään negatiivista mieleen, joten päättelimme niiden olevan kautta linjain hyviä myös Ääsääsin mielestä.

Koostumus oli kaikken mielestä mainio: ei liian jötiä eikä liian juoksevaa. Tämä geeli ei kaipaa kaverikseen juotavaa ja sen saa helposti ulos pussista.

Pakkauskoko jakoi taas mielipiteitä, koska Supersuunnistaja tykkää pitkulaisista pusseista, Vuorikiipeilijä M ei pidä ja minulle on oikeastaan aika sama, kunhan pussissa on kaula.

Tämä geeli taisi olla hyvä kakkonen kaikkien listoilla ja voimme suositella sitä siis lämpimästi! Ja näillä geeleillä muuten valloitetaan vuoria: Vuorikiipeilijä M lähti vajaa viikko sitten Nepaliin vuorikiipeilemään ja pakkasi matkaan laatikollisen eri makuisia High5 geelejä. Yläfemmat sille!


Northforce Endurance (lemon & lime) 30 g

Ravintosisältö 100 g:
Energiaa 220 kcal
hiilareita 53 g
- joista sokereita 13 g
Natrium 0,3 g
Kofeiini 80 mg

Vuorikiipeilijä M kutsui makua kirpeäksi ja raikkaaksi. Olihan se sitä joo. Maku oli niin voimakas ja kirpsakka, että silmät meinasivat pullahtaa päästä - mutta sillai hyvällä tavalla. Maku ei siis ollut missään määrin paha, vaan hyvin aidon oloinen. Se oli vaan niin voimakas, että pidemmän päälle geelit voisivat alkaa tökkiä. Pussin kyljessä ehdotetaan, että näitä pitäisi nauttia 3 tunnissa: tokalla tunnilla voisi olla jo haasteita nielemisessä. Lisäksi kun geeleissä on 24 mg kofeiinia per pussi, niin tuolla tahdilla voisi lopputuloksena olla melkoinen sähköorava.

Koostumus oli ihan ok: ei löysää eikä jankkia. Vuorikiipeilijä M:n mielestä geeli ei janottanut, mutta Supersuunnistajan mielestä janotti. Ja jos tuota harvoin juovaa ja aina kusevaa miestä janottaa, niin sillon tämä geeli, kuulkaas, janottaa! Minäkin taisin kaivata päälle huikkaa ihan jo pelkän maun laimentamiseksi.

Pakkaus oli minulle ja Vuorikiipeilijä M:lle mieleen, mutta Supersuunnistajalle ei, koska se oli samanlainen lyhyt ja leveä pakkaus kuin Dexaleillakin.

Tämä oli Vuorikiipeilijä M:n ehdoton suosikki ja meidänkin perhe voi suositella geeliä, jos et meinaa kiskoa niitä ihan kymmeniä (ota vaikka niitä Dexalin kolageelejä mukaan tuomaan vaihtelua). Tämä geeli on muuten avainlipputuote eli kotimainen geeli. Siitä plussaa.


SiS Go (lemon & lime) 60 ml

Ravintosisältö 100 ml:
Energiaa 128 kcal
Hiilareita 32 g
- joista sokereita 0,9 g
Rasvaa 0,1 g
Kuitua 0,1 g
Natrium 0,02 g

Tämä geeli ei maistu juuri millekään. Se voi olla pitkässä suorituksessa ihan hyvä asia, mutta kertaluontoisesti nautittuna geeli on ainakin minun ja Vuorikiipeilijä M:n mielestä vähän tylsä. Raadin ultrajuoksija taas nimenomaan arvosi geelin "helppoa" makua. Minäkään en voi makua haukkua (kun sitä ei juurikaan ole), mutta kaipaan kyllä vähän enemmän makuelämystä myös geeliä juodessani.

Koostumukseltaan geeli on todella juokseva ja helppo juoda. Se ei janota yhtään varmaan aika pitkälti senkin takia, että maku on niin mieto.

Pakkaus on aika iso, mikä häiritsi Vuorikiipeilijä M:ää. Pakkaus on pitkä ja myös hyvin pullea, joten se on oikeasti vähän haastavaa tunkea taskuun (ellei tasku ole iso kuten joissain pyöräilypaidoissa selässä on). Mutta jos tilaa ei tarvitse miettiä, niin tämä on hyvä vaihtoehto. Ultrajuoksijan valinta siis (niillä on reput selässä). Tuliko jo selväksi, että tämä oli Supersuunnistajan suosikki?

--

Siinäpä se. Toivottavasti tämä hyvin ad hoc -hengessä tehty geelitesti auttaa jotakuta seuraavan kerran geelikaupoilla. Ja jos lukijoilla on testatuista geeleistä omia mielipiteitä tai suuria suosikkeja testin ulkopuolelta, niin kertokaapa ihmeessä kommenttiboksissa.

Ja loppukevennykseksi kuva testin kulisseista. Kuvaustilanteeseen tuli yllättäviä haasteita liian innokkaiden kuvausassistenttien takia.

Missä ikinä tapahtuukaan, siellä on myös kisu!

4 kommenttia:

 1. Tuo viimeinen jäi nyt kovastikin kiinnostamaan. Kiitos vinkistä!

  Itselle uppoaa yleensä cola- ja sitrusmaut. Mansikkaiset tökkii joskus.

  Onneksi noilla geeleillä ei tarvitse elää...

  VastaaPoista
 2. Mulla on sama: kolat ja sitrukset uppoavat parhaiten. Elämäni hirvein kokemus on tomaattigeeli. Senkin syöminen on muuten Supersuunnistajan syytä: se oli ensimmäinen hänen minulle tarjoama geeli.

  Noita SiS-geelejä saa sitten ainakin Wigglestä.

  VastaaPoista
 3. Öh, tomaattigeeli... Mutta kiitos tosiaan vinkistä. Tässä ehtii testailla, miten itselle menisi ennen paria kesän juttua.

  Ai niin noita teidän kisujenne kuvia ei voi olla liikaa. Kivoja nämä urheilullisten ja eläimellisten ihmisten blogit!

  VastaaPoista
 4. Kivaa jos suosituksista on apua.

  Ja kissoja kyllä piisaa. Aina ei urheillessa muista kantaa kameraa mukana tai muista ottaa kuvia, niin silloin voi kuvittaa kissoilla. ja välillä ne tosiaan tunkevat kuvaan väkisin. :)

  VastaaPoista