tiistai 12. maaliskuuta 2013

Haaste: Viikon menu

Jenni haastoi mut ruokahaasteeseen, joka menee näin:

- kuvaa viikon ajan kaikki tekemäsi ruoka (jos et muista kuvata niin mainitse päivän kohdalla mitä teit)
- jos ruoka on tosi herkku ja haluat jakaa reseptin niin hyvä juttu :-)
- 7 ruokaa siis ja lisäksi vinkki johonkin helppoon jälkkäriin “Viikon vinkki”
- kerro keneltä haasteen sait ja jaa haaste vapaasti ainakin viidelle blogiystävällesi.
- laita postauksen otsikoksi: Haaste: viikon menu

Jenni jo totesikin tekevänsä ruokaa useammin kuin kerran päivässä. No, minä syön lounaat kyllä töissä ja viikonloppuisin yleensä vain yhden lämpimän aterian päivässä, mutta on esimerkiksi aamupala ja iltapalakin mun maailmassani ruokaa. Mutta se saivartelusta. 

Meitsi kutsuu itseään eettiseksi semivegeksi. Se tarkoittaa sitä, että vastustan tehokarjantuotantoa ja syön vain onnellisia eläimiä - käytännössä siis riistaa, kalaa ja luomua. Tai kaloista en syö tonnikalaa. Lohta syön, vaikka se onkin lähes aina viljeltyä, mutta mulla on siitä kyllä vähän huono omatunto. Mutta lohen saatavuus nyt vaan on hyvää. Ja olen lohduttautunut silllä, että lohi ei ole varmaan kamalan fiksu, ja se ei siksi kärsi niin paljon kuin vaikka tehotuotettu sikapossu. Maitotuotteita vetelen aika surutta. Munat syön luomuna, koska niillä kanasilla on käsittääkseni ihan järkevästi tilaa. Mun käsitys onnellisesta eläimestä on mahdollisuus ulkoiluun, riittävästi elintilaa ja virikkeitä ja muutenkin sellainen lajityypillinen elämä. Ja jos jonkun mielestä mun raejuustoni ei ole onnellista, niin sivistäkää ihmeessä. En ole perehtynyt maitokarjan oloihin ihan siinä määrin kuin olisin voinut.

Ja se sitten hippeilystä. Katsotaas, millä tämä kone käy.


Keskiviikkona eli ekana haastepäivänä söin uunissa kypsennettyä kesäkurpitsaa sekä sipulia, salaattia ja hirveästi raejuustoa. Sitä olisi jäänyt purkin pohjalle niin vähän, että tyhjensin loput lautaselle. Salaatissa on kahta eri salaattia, sinimaliaisen ituja, suippopaprikaa, kirsikkatomaatteja sekä balsamico-kastiketta.



Torstaina söin munakkaan, salaattia sekä hieman maltillisemmin raejuustoa. Salaatissa oli salaatteja, ituja, kirsikkatomaatteja, aurinkokuivattuja tomaatteja ja minisuolakurkkuja.



Perjantaina söin myös munakasta, koska tulin jätävän työpäivän jälkeen kotiin niin myöhään, etten jaksanut kokata muuta. Mutta tällä kertaa munakkaan seassa oli aurinkokuivattuja tomaatteja, paprikaa ja päällä juustoa. Salaatissa oli taas paria salaattilaatua, kahden värisiä tomaatteja, ituja ja sitä samaa balsamico-kastiketta kuin aiemminkin. Raejuustoa oli tosi maltillisesti.



Lauantaina söin lihaa eli hirvipullia. Ne nautittiin pastan ja tomaattikastikkeen kanssa. Salaatissa oli erirotuisia salaatteja, paprikaa, tomaattia ja ituja. Ja sitä samaa soosia. En olisi varmaan muuten syönyt tämän ruoan kanssa raejuustoa, mutta se alkoi olla jo vähän liian hyvä vitsi. ;)


Sunnuntaina tein itse brunssia ja iltapalaa, mutta kuva on leffan jälkeen nautitusta salaatista Kampin Johto Cafessa. Salaatissa ei muuten ole raejuustoa!! Siinä on kaalisalaattia, marinoituja porkkanoita, fetajuustoa ja pähkinöitä. Ja kastike oli jugurtti-avokadokastike. Jälkkäriksi join cappucinon.


Maanantaina jatkettiin hyväksi havaitulla linjalla, ja laitettiin kesäkurpitsaa uuniin. Kaverikseen se sai sipulia ja paprikaa. Ja päälleen kuivattuja mustia torvisieniä, mausteita ja juustoa. Jutut ehtivät olla uunissa vähän liian vähän aikaa, koska mun piti ehtiä syödä ennen taloyhtiön hallituksen kokousta - olivat sitten vähän al dente. Muuten maut olivat kyllä kohdallaan. Salaatissa oli romaine-salaattia, cantaloupemelonia, kirsikkatomaatteja, aurinkokuivattuja tomaatteja sekä ituja. Ja tokihan lautaselle piti taas tökätä klöntti raejuustoa.


Tänään tiistaina - eli juurikin nyt - syön keitettyä parsakaalia ja kasvismössöä, joka sisältää valkoisia papuja tomaattisoosissa, sipulia, herkkusieniä, kesäkurpitsan jämät, valkosipulia ja muita mausteita. Salaatissa on tällä kertaa lempparisalaattiani eli tammenlehtisalaattia, cantaloupemelonia, muutama kirsikkatomaatti sekä kurpitsansiemeniä. Kastikkeena samaa kamaa kuin ennenkin eli valmiina purkissa myytävää balsamicokastiketta (ei siis balsamicoa vaan tää on jönkömpää jöötiä). Ja TIETTY raejuustoa. Purkin jämät.

Että sellasta. Päätin olla briljeeraamatta ja yliyrittämättä, vaikka sekin kävi mielessä. Tää on mun ihan oikeeta perussettiä. Varsinkin perinteisistä broilerinpurijoista nämä mun mössöt voivat vaikuttaa vähän oudoilta, mutta mä oikeasti pidän näistä. Ja mulla on aina kotiin tullessa ihan kamala nälkä. Siksi arvostan nopeasti, mieluummin vartissa kuin puolessa tunnissa vamistuvaa ruokaa. Pannulla tehdyt ruoat ovatkin olleet tosi nopeita. Uunikamassa (ja lihapullissa) on mennyt se puolisen tuntia. Ja mä en jaksa kovin usein lukea ohjeita. :)

Viikon vinkki

Mulla on herkkupäivä kerran viikossa, jolloin panostan yleensä jätskiin ja irtokarkkeihin, joten syön vähän vähänlaisesti jälkkäreitä. Tämä vinkki onkin sunnuntain brunssilta. Eli laiskan naisen puolivalmis hedelmäsalaatti.

Lähes kokonaan syöty salaatti - meinasi unohtua ottaa kuva
Resepti meni näin:
  1. Mene lenkille. Sano vammaisurheilijalle, joka jää sohvalle, että se voisi vaikka aikansa kuluksi pilkkoa hedelmiä.
  2. Totea, että juoksu ei kulje. Samaan aikaan vammaisurheilija avaa yhden Pirkan hedelmäsalaattipurkin ja valuttaa siitä mehut pois säleikössä.
  3. Totea, että päivä on kaunis, mutta kylmä. Samaan aikaan lasareettiosasto pilkkoo yhden banaanin ja kaksi kiiviä sekä neljänneksen cantaloupemelonia ja heittää ne samaan kulhoon muun hedelmäsalaatin kanssa.
  4. Tule kotiin ja kiitä apukokkia esivalmisteluista (ja imuroinnista, joka tuli ihan pyytämättä kaupan päälle). Käy suihkussa.
  5. Kuori ja pilko yksi pithaya, jota apukokki ei ollut uskaltanut pilkkoa, koska hedelmä on kallis ja hänelle outo. Heitä kulhoon ja sekoita.
  6. Nosta kulho pöytään ja lapa salaattia kuppiisi. 
  7. Kauho kaveriksi turkkilaista jogurttia ja nauti.
Jotta saataisiin mahdollisesti lisää raejuustokuvia, niin haastan ruokiaan ainakin joskus ennenkin kuvanneet tulevan triathlonpyörän omistajan Pirkkalasta, ruskeahiuksisen hyvänmielen sanansaattajan Itä-Suomesta, elämäntapahaahuilijan, joka tykkää ruokakuvista, leuatuksen kruunaamattoman kuningattaren ja putkiaivoisen taklailijan. Tampere on nyt hyvin edustettuna, mutta en usko silti näkeväni kuvia mustasta makkarasta. Tai mistä sitä tietää. Yllättäkää mut! :)

6 kommenttia:

  1. Kiitos tästä haasteesta! Täähän on ihan just mulle tehty :D Aloin vaan miettiä, että toteutanko heti vai vasta ens viikolla. Olen viikonloppuna menossa kotikotiin, joten lasketaanko tähän ruoat, jotka tekee oma iskä... Hmmm.

    Nauroin muuten pikkasen noille "nimityksille". Etenkin Annan kohdilla pääsi pieni "hihhih", ja siis ihan hyvässä mielessä. Anna, jos luet tämän, tykkään sun uusista hiuksista, jotka muuten EIVÄT ole vihreät ;)

    VastaaPoista
  2. Joo kiitos paljon raejuustoo on tiedossa! =D

    Toi kasvismössö alko kiinnostaa, pitää koklata jotain saman tapaista.

    VastaaPoista
  3. Viivi: joo, tulit heti mieleen. Ja ihan hyvän mielen hihhih tuossa ehkä oli hakusessakin.

    Jaanaba: Mössöt on siitä hyviä, että ne harvemmin epäonnistuu. Ainakaan, jos niihin laittaa valkosipulia ja / tai juustoa.

    Odottelen kokkauksia kieli pitkällä. :)

    VastaaPoista
  4. Mulla tuli tästä fiilis, että pitäisi ostaa raejuustoa... Noi sun "mössöt" näyttää nimittäin oikeasti aika hyviltä. :) Mä haluaisin myös vähentää lihansyöntiä, joka on täällä karannut ihan käsistä, joten ihan hyvä myös nähdä enemmän kuvia hyvistä kasvisruoista.

    Millä ohjeella sä teet lihapullia? Mulla ne syntyy 12 minuutissa uunissa. Vai onko hirvenlihan koostumus tässä syynä?

    VastaaPoista
  5. Jenni. en mä lue ohjeita. :) Nää pullat paistoin pannussa (enkä katsonut kelloa), mutta uunissa mäkin pidän pullia noin 10 min. Mutta taikinan tekoonkin meni aikaa. Ja mä tein ton kastikkeen samassa pannussa kuin missä paistoin pullat, niin yhteensä aikaa meni puolisen tuntia.

    Tosin tässä just tajusin, että koska mun ekat kesäkurpitsat olivat uunissa puoli tuntia, meni sen ruoan tekoon ainakin 32 min - koska pilkkomiseen ja maustamiseen meni siihenkin hetkonen. Suorastaan slow foodia siis. :)

    VastaaPoista
  6. Mut ai niin se resepti... Mä laitan mun hirvenlihapulliin (ja luomunautapulliinkin) aina paketillisen jauhelihaa (mikä on tosi random varsinkin tossa itse jauhetuissa hirvenjauhelihassa), yhden munan, runsaan kourallisen ruiskorppujauhoja ja mausteita. Hirvipulliin meni riistamaustetta, valkopippuria ja suolaa. Mutta nautapulliinhan voi sit laittaa ihan mitä vaan fetajuustosta kurkkusalaattiin.

    VastaaPoista