maanantai 25. kesäkuuta 2012

Liian terveellistä elämää?

Minua on jo aika pitkään vituttanut mediassa ja jopa "tieteessä" tai ainakin tieteilijöiden puheessa viljelty oksymoroni "syödä liian terveellisesti". Anteeksi vaan, mutta jos syö kulutukseensa nähden liian vähän ja ei saa kaikkia tarvitsemiaan ravintoaineita, koska syö liian yksipuolisesti, niin ei syö terveeellisesti, ei edes liian terveellisesti. Silloin syö epäterveellisesti. Minusta liian terveellisesti ei vaan voi syödä. Koska jos karttelee liian montaa ruoka-ainetta niiden epäterveellisten (tai "epäterveellisten") vaikutusten takia, tulee syömisestä taas epäterveellistä, ei liian terveellistä. Haloo, eihän ihminen voi myöskään olla liian terve.

Minusta tämä "liian terveellisesti syöminen" on sukua anoreksian ja bulimian yhteydestä tuttuun taudin glorifiointiin "kilttien kympin tyttöjen" sairautena. No, se "liian terveellisesti syöminen" onkin äärimmäisessä muodossaan ortoreksiaa eli noiden kahden muun "täydellisten ihmisten" sairauden sukua. Kyse on kuitenkin sairaudesta, joten ei se nyt vaan voi olla hienoa, ei edes liian hienoa. Kukkahattutätien on turha kauhistella muotiliehtien kuvia, jos he samalla itse ruokkivat syömishäiriöiden vautsiutta tuollaisilla sanavalinnoilla.

Sen vielä ymmärtäisi, että joku Ilta Lehden terveyspalsta tai muu laatujournalismin huipentuma puhuisi liian hyvästä syömisestä, mutta kun samaan sortuu esimerkiksi Patrik Borg ja muut ihan fiksut asiantuntijat. Toki tuossa Patrikin jutussa todetaan, että liian hyvä syöminen on lopulta puutteellista ja ei-oikeastaan-hyvää-syömistä, mutta minä en vaan voi sietää tuota termiä. En sitten yhtään. Tavallaan ymmärrän niitä, jotka termi "superfoodit" (minusta parempi termi onkin ravinteikas ruoka) saa lähes oksentamaan. Minulle "liian terveellinen syöminen" tekee samoin.

Siitä, kuinka typerää tuo "liian terveellisesti syöminen" onkaan ja siitä miten hyvää kohtuullinen herkuttelu tekee mielelle, voisin kirjoittaa ihan erillisen mouhun. Mutta jätetään se vaikka toiseen kertaan.

Huh, helpottipa. En muista, mistä taas kuulin tai luin tuon laatutermin. Viikonlopun aikana se kuitenkin oli, niin oli pakko päästä purkamaan vitutusta.


2 kommenttia:

  1. Musta toi on myös sukua terveellisesti syömisen lyttäämiselle. Ihminen, joka ei jaksa/halua/viitsi syödä terveellisesti, voi tolla kätevästi perustella, että "onhan siitäkin haittaa että jos syö liian terveellisesti"... ja näin tuudittautua uskomukseen, että omat elämäntavat olisivat jotenkin hyviä.

    VastaaPoista
  2. No huh tota Hesarin juttua.. oli vielä nii huonosti kirjotettukki, että hampaita vihloo.

    VastaaPoista